N.B. This blog post was written for the Hacking for Sustainability Challenge. It outlines the measures we took and the tech we deployed to ensure #carefreehacking for the participants such as thorough data preparation and numerous open feedback channels.
Hacking for Sustainability streeft naar #carelesshacking: we willen we je zoveel mogelijk helpen om snel en effectief je cutting-edge data-driven analyses, visualisaties en apps te realiseren. Vanuit onze eigen open data ervaringen weten we dat het zoeken, opschonen en verrijken van open data een tijdrovende (en soms frustrerende) bezigheid kan zijn.
Het grote aantal data portalen en datasets, het matige niveau van de documentatie, de onbekende naamgeving en terminologie (zoek je naar “lantarenpaal” of “lichtmast”?), het ontbreken van eenvoudig te gebruiken APIs en homogene dataformats maken het omgaan met data een ware beproeving.
Één manier om deze obstakels te overwinnen is door ze gezamenlijk op te pakken.
Zijn wij, de community of #susthackers, niet beter af zijn als we het zoeken, opschonen en verrijken van data gezamenlijk doen? Door kennis te delen over top-notch datasets, bugs en tekortkomingen, handige tools, e.a. kunnen we effectiever aan de slag met data. Door opgeschoonde en verrijkte datasets met elkaar te delen voorkomen we dubbel werk en bereiken we ons doel sneller (en plezieriger!): impactvolle #susthacking analyses, visualisaties en apps.
Hacking for Sustainability open (data) collaboration platform
Om dit open collaborative data hacking proces te kickstarten en te faciliteren hebben we
- een opgezet, deze met hand-picked datasets gevuld en het van een aantal social features voorzien
- een publiek chatkanaal geopend. Praat mee met ontwikkelaars, designers, domeinexperts en bronhouders over #susthacking in de breedste zin van het woord.
- een GitHub repository ingericht om data en extract/transform/load scripts te delen.
De data store vind je op http://data.openstate.eu. Naast het browsen en downloaden van data kun je data requests indienen, (data) bugs en tekortkomingen melden en over datasets chatten.
Data store feature: data requests
Ben je op zoek naar een dataset maar kun je het niet op de welbekende plekken of in onze data store vinden? Heb je hulp nodig bij het downloaden, transformeren en/of verrijken van een dataset?
Laat de community het weten! We helpen je graag!
We doen ons best om elk request te vervullen door zelf iets te klussen of contact te zoeken met de bronhouder van een dataset.
De data request functionaliteit kun je ook gebruiken om opgeschoonde of verrijkte data met de #susthackers community te delen.
Data store feature: Issue trackers
We hebben ons best gedaan om alleen datasets van hoge kwaliteit in de data store op te nemen en ze van duidelijke beschrijvingen en (links naar) documentatie te voorzien. Hebben we iets gemist? Heb je tips of ideeen hoe we het beter kunnen doen?
Laat het ons in weten in de issue tracker!
Door bugs en issue te melden help je ons (nog) betere data aan te bieden en bespaar je je mede #susthackers kopzorgen en kostbare tijd. Iedereen blijft “in the know” over opgeloste en nog op te lossen tekortkomingen.
Als een dataset te veel bugs bevat zullen we het uit de store halen aangezien het niet voldoet aan ons #carelesshacking ideaal.
Data store feature: Disqus comments
De issue trackers bieden een gestructureerde manier om over bugs te communiceren maar zijn minder geschikt voor vrijere vormen van discussie. Soms wil je bij. een open vraag stellen, een opmerking/idee bij een dataset plaatsen of met je app pronken. Gebruik hiervoor de Disqus widget onderaan elke dataset.
Wil je over datasets chatten? Dat kan ook!
Much discussion. So collaborative. Wow!
Je vraagt je misschien af waarom we zoveel communicatiekanalen- en platformen inzetten. De reden is tweevoudig: 1) we willen het communiceren over data zo eenvoudig mogelijk maken: de één vindt issue trackers fijn, terwijl de ander liever chat of een email verstuurd. 2) Niemand heeft een kant-en-klaar antwoord hoe het open data feedbackproces vormgegeven moet worden. We willen op experimentele en toegepaste wijze hier een antwoord op vinden.
Laat je horen!
We zien je analyse/visualiatie/app inzending graag tegenmoet! Geen idee waar je moet beginnen? Zoek je een buddy? Je vindt ons op Gitter!
PS Op 25 augustus houden we een online brainstormsessie, kom je ook?